Tuesday, May 20, 2014

Kinnasneulatekniikka

Tästä tekniikasta olin aluksi hyvin innoissani. Mielestäni kinnas-neulatekniikalla tehdyt lapaset ovat hyvin kauniit. Harjoittelimme koulussa Vajannon aloitusta ja suomeksi neulomista. http://teeitse.punomo.fi/home/marttamaenpaa/kinnasneula/index_tiedostot/suomalainen-aloitus-video.html

Haluaisin joskus tehdä tällaiset kinnasneulalapaset.


Hauskaa mielestäni on se, että kinnasneulan voi tehdä vaikka mistä! Luokassa oli kinnasneuloja jotka oli tehty metallista ja puusta. Kinnasneulan voi tehdä myös vaikka luusta tai poron sarvesta.



Aloitus oli helppo, mutta vaikeinta tässä tekniikassa on löytää se silmukka peukalon päältä, mistä neula tulisi viedä. Tämä onnistui parhaiten, kun Minna-ope istui vieressä ja katsoi, mistä minun on seuraavaksi mentävä. Tunnilla sain sitten jonkin näköisen piiperryksen aikaiseksi.



Kotona tein pari yritelmää, mutta niistä tuli oudon näköisiä. Kierteet menivät jotenkin oudosti. Aion kysyä Minnalta, missä minulla menee pieleen.

Tässä kuva oudoista tekeleestä:


--------------------------------------------------------------------
No, nyt se selvisi, missä teen virheen. Kun vien kinnasneulan peukalon päällä olevasta lenkistä, niin olen vienyt neulan lenkkiin väärältä puolelta, minkä takia lenkkiin muodostuu ylimääräinen kierre. Tästä tunnilla tekemästäni tekeleestä näkyy hyvin se, miten Minnan avustuksella sain lopulta aikaiseksi jo vähän oikeamman laista jälkeä.


Mutta tämä riemu loppui lyhyeen. Heti kun pääsin luokkahuoneesta ulsos ja työskentelemään itsekseni, niin peukalon takaa ei ollutkaan helppo enää löytää silmukkaa. Uskon, että tämä on juuri tekniikan vaikeus. Täytyy hahmottaa, miten rakenne syntyy, jotta tietää miten sen saa aikaiseksi. Tämän takia kinnasneulatekniikka on mielestäni liian haastava alakouluun. Yläkoulussa valinnaisella kurssilla olisi ehkä mahdollista tehdä kinnasneulatekniikalla pieni työ esim. kännykkäpussi.
--------------------------------------------------------------------
Olen nyt tehnyt muutaman yritelmän, mutta valitettavasti on sanottava, että niistä ei ei tullut mitään kaunista. En ole päässyt spiraaliin saakka, sillä en pysty tuottamaan siistiä jälkeä edes pötkön vertaa. Tämä tekniikka ei siis minulta oikein nyt luonnistunut, joten se ei tunnu kovin miellyttävältä. Ostin kinnasneulan itselleni alkuhuumassa, joten palaan tähän varmasti vielä joskus, mutta tällä erää en jaksa kinnasneulatekniikasta enää innostua.

Tässä yritelmässä yhdistin ketjun lenkiksi ja yritin lähteä tekemään seuraava kierrosta. Noh, yritelmäksi se jäikin.

No comments:

Post a Comment