Tuesday, May 20, 2014

Neulominen

Lapsella on herkkyyskausi/hedelmällinen kausi oppia neulomaan jo ennen 5.luokkaa. Kuitenkaan puolet oppilaista ei ole koskaan neulonut ennen neulonnan opetuksen alkamista 5. luokalla. 5. luokalla koulussa aletaan opetella aloitusilmukkaa ja silmukoiden luontia. Alkuun päästään oikealla silmukalla. 5. luokalla ei vielä opeteta nurjaa silmukkaa. Tämän takia erilaiset kirjontaneulepinnat ja raidat voivat olla kiva lisä neulomiseen.


Opin, että alakoulussa ei ole pakko tehdä lapasia eikä yläkoulussa villasukkia. Tämä on vain vanha käsityöperinne, mikä on juurtunut kouluihin ehkä vähän liiankin tiukasti. Itsekin muistan tehneeni lapaset 6. luokalla ja villasukat 7. luokalla. Teimme lisäksi 5. luokalla kaulahuivit aina oikein -neuloen. 



Tunnilla harjoittelimme silmukoiden luomista vasemmalla kädellä. Tämä oli ihan hurjan hankalaa! Tämä muistutti siitä, että miltä aloittelevista neulojista tuntuu. Loin silmukat ensin oikealla kädellä ja pyrin katsomaan, miten puikot ja kädet liikkuvat. Sitten yritin toistaa tämän peilikuvana vasemmalla kädellä. Sain tehdä oikealla ja vasemmalla kädellä aika monta kertaa vuoron perään ja silti silmukoiden luominen oli todella hidasta ja jähmeää.



Tulevaisuudessa luokassani voi olla vasenkätisiä oppilaita, joten ennen sitä minun on otettava vielä neulonta vasenkätisen ottein haltuun. Onneksi siihen on vielä aikaa!


Perustöiden neulominen on itselleni tuttua juttua. Vuodessa tulee neulottua aina parit villasukat ja lapaset. Suurempia neulontatöitä en ole tehnyt, enkä ole töissäni käyttänyt erityisiä neulontatekniikoita. Neulantatyöni ovat yksinkertaisia ja valmistuvat nopeasti suoraan käyttöön. Oikean ja nurjan neulominen on jo niin automatisoitunutta ja lihasmuistissa, joten voin katsoa televisiota samalla kun neulon.


Katsoimme tunnilla videon Youtubesta:

Se toimii hyvin neulonta jakson alussa keskustelun pohjana. Voiko neulomiseen jäädä koukkuun? Mielestäni voi ;)


Kun osaa neuloa oikeaa ja nurjaa on neulonnan maailma loputon. Erilaiset kirjoneuleet ja erilaiset neulepinnat avaavat mahdollisuuksia rajattomasti. Hankin itselleni Lesley Sranfieldin & Melody Grifftihsin Neulojan käsikirjan. Siinä on selitetty hyvin selkeästi perusneulonnan tekniikat, mutta siitä myös löytyy paljon erityisempiä neulomistekniikoita. Sitä tuli selailtua kurssin aikana.

Kirjan ohjeilla aloin luoda itselleni neulepinta kansiota. En nyt ala tähän tilkuistani kuvia lisätä, mutta niitä kerkesin neuloa jo noin 10. Tällainen neulepintojen näytekansio olisi varmasti hyvä apu työelämässä.


Innostuin myös tunnilla keskustellusta ruotsalaisesta neulovasta kaksikosta. Kävin lainaamassa heidän kirjansa kirjastosta ja alotin ensi jouluksi joulupallojen neulomisen.


No comments:

Post a Comment