Tuesday, May 20, 2014

Neulahuovutus



Ennen tunnille menoa kävin ostamassa Taito shopista ihania erivärisiä huovutusvilloja, jotka olivat 100% lampaanvillaa. Ne kyllä haisivatkin siltä ja ne tuntuivat rasvaisilta käsissä. Värjäämättömät villat olivat rasvaisempia kuin värjätyt villat. Ilokseni huomasin, että huovutusvillat olivat aika edullisia. Ostin lisäksi kolme eri paksuista huovutusneulaa. Useampi sen takia, että on varalla, jos huovutusneula sattuu katkeamaan. 

Neulahuovutus oli minulle suhteellisen tuntematon tekniikka, sillä en muista koulussa tehneeni neulahuovuttamalla mitään töitä. Olen kyllä harrastuksissani huovuttanut piparkakkumuotin avulla heijastimia.

Neulahuovuttaa voi villa- ja neulepinnoille. Myös fleecelle voi huovuttaa ja se paranee pesun myötä. Uutena asiana opin myös sen, että ompelukoneisiin (esim. Bernina) on olemassa omat huovutusneulat. Näin voidaan huovuttaa suuria pintoja. Neulahuovuttamalla voi huovuttaa siis suurempia kappaleita, mutta sillä saa aikaan todella kauniita ja tarkkoja yksityiskohtia.

Sitten aloimme työn touhuun. Pöydässä kävi kova kuhina, kun kaikki huovuttivat omia töitään ja ilmassa leijaili patjan paloja.




Käytimme luokasta löytyvää vanhaa patjaa huovutuksen alustana, sekä käytimme sitä töidemme huovutuksen pohjana. Olin ideoinut ennen tuntia, että haluaisin huovuttaa päärynän. Idea tähän tuli siitä, että mielestäni koulussa olisi kiva huovuttaa lasten kanssa jokaiselle omat neulatyynyt. Neulatyynyt olisivat erilaisia hedelmiä, joita voisi sitten säilyttää luokassa hedelmävadissa. Ne olisivat siis sekä kauniita että hyödyllisiä :)

Aluksi muokkasin patjasta päärynän muotoisen palan. Patjan leikkaaminen oli ärsyttävää, sillä kappaleen muotoilusta irtosi pientä silppua. Tämä silppu oli todella sähköistä, joten se tarttui joka paikkaan. Mitä opin: Älä käytä tummia vaatteita, kun silppuat patjaa!



Kun olin saanut patjasta oikeanlaisen muodon, aloin neulahuovuttaa villaa kappaleen pintaan. 


Lisäsin villaa ohuina kerroksina, kunnes villakerros peitti patjan palasen kokonaan. Neulahuovuttaminen kappaleen päälle oli tosi toimivaa, sillä neula upposi patjaan hyvin ja villan pinnasta sain kiinteän ja suhteellisen kovan. Neulahuovuttaminen on kyllä hidasta, enkä osannut arvata, että näinkin yksinkertaiseen työhön upposi todella paljon aikaa. En myös arvannut, miten useasti osuisin sormeeni neulalla. Se muuten tekee todella kipeää! AUTS!


Huovutin päärynääni vielä kannan ja lehden. Nämä kappaleet huovutin huovutusalustalla. 

HUOM! Kun haluat yhdistää neulahuovutetut kappaleet toisiinsa, niin nämä osat jätetään huovuttamatta muotoiluvaiheessa. Eli ne jätetään sellaisiksi huokoisiksi. Sitten yhdistämivaiheessa ne huovutetaan. Tämä sen takia, että jos kappaleet on neulahuovutettu jo kokonaan, niin on niitä  vaikeampi yhdistää toisiinsa.


Tässä on valmis päärynä. Siitä tuli todella kiva!!



Neulahuovutus sopii hyvin jo mielestäni 3.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille. Neulahuovutus vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, mitä ei ihan pienemmiltä oppilailta löydy välttämättä riittävästi. Jotta pinnasta saa kauniin ja tarpeeksi kiinteän, niin neulahuovutus vie kyllä aikaa. Huovutusta voi kyllä nopeuttaa sillä, että teippaa useamman huovutusneulan kiinni toisiinsa. Tehdään siis neulain. Tässä on tietysti riskinä se, että jos neula katkeaa, niin katkeaa monta neulaa kerralla.

Koulumaailmassa on myös huomioitava turvallisuus, eli todella terävät huovutusneulat. Lapsille on tehtävä selväksi, että neulojen kanssa ei juosta ja niiden kanssa ollaan varovaisia. Huovutusneulat katkeavat myös helposti, joten on hyvä varautua varaneuloilla.


Alla on kuvina neulahuovutuksesta kertovia kirjoja:



No comments:

Post a Comment